perjantai 27. syyskuuta 2013

Viimeisiä viedään...

Taitaa olla aika lopetella kautta 2013, kun toissayönä oli täällä Espoon takamailla ihan kunnon pakkanen ja osa chileistä on selvästi paleltunut. Kasvihuoneen mittari on tallentanut -0,3°C pakkasta ja mittari oli melko alhaalla. Vain noin 30cm maanpinnasta.
Tänään tuli kerättyä kesän suurin sato, jopa noin 3.6 KG viittä eri laatua chiliä.  Eniten satoa tuottivat Aji Cristal (C.baccatum Heat level 6-7) 1146g , Fatalii Gourmet Aji Finlandia (C.baccatum Heat level 1-8) 1280g  ja Pequante (C.baccatum Heat Level 4-5) 804g, mutta ihan kohtuu tulokseen ylsi myös Naga Morich (C.chinense Heat Level 10+) 348g. Pienimmän sadon tuotti odotetusti Duke Pequin (C.frutescens Heat Level 7-8) 47g. Kasvihuoneeseen tuli jätettyä jonkin verran raakaa Nagaa, Duke Pequiniä ja varmaan noin 500g Pequantea siinä toivossa, että sää vielä lämpiäisi ja ne vielä kypsyisivät.
En ole ensikertalaisena varma olisiko ne syytä kerätä raakoina pois ja jos kerään niin onko ne minkälaisia maultaan? Tässä asiassa olisi jonkun konkarin neuvot tarpeen. Osan raaoista chileistä keräsin jo pois, mutta en ole ehtinyt maistella niiden makuja.
Chilien kehittymisen voi käydä katsomassa kasvutaulukosta.

Sato 27.9.2103


Naga vai Aji Cristal vai molemmat samassa??


Sadossa tuli vastaan myös pari erikoisuutta. Yksi Naga Morichin oksa oli kasvanut Aji Cristallin keskelle ja on mahdollisesti risteytynyt sen kanssa. Vai kuvittelenko vaan??? Tässä kuva kyseisestä oksasta.
Hedelmä on normaalia Nagaa paljon pitkulaisempi ja väri jäi oranssiksi. (samassa oksassa ylempänä normaali, mutta raaka Naga). Laitan myöhemmin lisää kuvia.









Myös Fatalii Gourmet Aji Finlandia kasvatti jo kolmannen erilaisen hedelmä sadon.( juttua lisää aikaisemmassa blogissa) Oudon vaalean tälläkertaa. Vai onko tässä kyseessä kokonaan joku toinen chili?

2 kommenttia:

  1. Hei! Hienot määrät sulla satoa, mukava ollut seurata niiden kasvatusta. Miten olet suunnitellut chilejä säilöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkin verran olen jo kuivannut, kun tuli hankittua edullinen kuivuri "laatukauppa" Hong Kongista ja osan olen pakastanut. Oon myös tehnyt maukkaita chili sulate -ja tuorejuustoja, jotka menee kuumille kiville. Myös kaverit on saanut osansa sadosta, vaikka osa on ollut sitä mieltä, että oon yrittänyt tappaa heidät. Hullut väitti, että Naga Morich ei voi olla kovinkaan vahva, ja lopputuloksen voi arvata.
      Harmi etten itse ollut paikalla. :)

      Poista