Nyt alkaa meikäläisen kärsivällisyys loppua. Jotakin olisi tehtävä, mutta mitä?
Auta aloittelijaa pulassa Fatalii Gourmet Aji Finlandian (C.baccatum Heat level 1-8)
Moi, onnittelut ensimmäisestä chilin hedelmästä! Et kertonut blogipostauksessa kyseisen chilin speksejä, joten kuvan perusteella aavistaisin sen olevan baccatum-sukuun kuuluva lajike?
Mikäli se on mieto, laita aamupalaleivän päälle suikaloituna. Jos se on keskitulinen, tee siitä salsaa tomaatin kanssa, pilko salaattiin tai hiero tuoreeltaan vaikka pihvin päälle. Hyvä neuvo on myös sotkea se tuorejuustoon ja käyttää sitä levitteenä.
Jos se on chinense (mitä epäilen suuresti), kannattaa se kuivata ja jauhaa morttelilla jauheeksi ja käyttää talvella antamaan maustetta kylmään talveen.
Chilit voi myös pakastaa silputtuna tai kokonaisina tai pistää etikkaliemeen säilöön. Chilivaarilla oli loistava resepti säilöä chilejä vähäetikkaiseen hunajaiseen liemeen. Sillä reseptillä sain vielä tämän vuoden puolella hyvää chilisäilykettä, mitkä oli tehty vuosi sitten :)
Kyseessä on Fatalii Gourmet Aji Finlandia (C.baccatum Heat level 1-8) joka alkaa tuottamaan hedelmiä ihan urakalla, kuten tausta kuvastani voi huomata. Taitaa voimakkuus selvitä vasta kun maistaa. Fatalii kun antaa aika laajan heat levelin. Mut rohkeesti suu auki, chili sisään ja hampaat yhteen, niin eiköhän se ala selviimään... ...mut ei ihan vielä. Mä luulen, että noi muuttuu vielä punaisiksi ennen kuin on kypsiä.
Ihan perusbaccatum jonka voi huitaista naamariin joko sellaisenaan tai leivän päällä. Polte on miedompi kuin Aji cristalilla mutta kuten Fatalii tulisuuden arvioi; se vaihtelee kasviyksilöiden välillä melkoisesti. Onnea ekasta podista! Siitä se lähtee vyörymään.
Moi, onnittelut ensimmäisestä chilin hedelmästä! Et kertonut blogipostauksessa kyseisen chilin speksejä, joten kuvan perusteella aavistaisin sen olevan baccatum-sukuun kuuluva lajike?
VastaaPoistaMikäli se on mieto, laita aamupalaleivän päälle suikaloituna. Jos se on keskitulinen, tee siitä salsaa tomaatin kanssa, pilko salaattiin tai hiero tuoreeltaan vaikka pihvin päälle. Hyvä neuvo on myös sotkea se tuorejuustoon ja käyttää sitä levitteenä.
Jos se on chinense (mitä epäilen suuresti), kannattaa se kuivata ja jauhaa morttelilla jauheeksi ja käyttää talvella antamaan maustetta kylmään talveen.
Chilit voi myös pakastaa silputtuna tai kokonaisina tai pistää etikkaliemeen säilöön. Chilivaarilla oli loistava resepti säilöä chilejä vähäetikkaiseen hunajaiseen liemeen. Sillä reseptillä sain vielä tämän vuoden puolella hyvää chilisäilykettä, mitkä oli tehty vuosi sitten :)
Satorikasta kasvatuskautta sinne!
Kiitos ohjeista. Ne tulee oikeesti tarpeeseen!!!
Poistanoviisina iski silmään nuo"suomut".. voisko olla joku jallun sukuinen?
VastaaPoistasiidut talteen ja siitä "lihat" suuhun.. :)
Noita "raskausarpia" tuntuu pukkaavan muihikin chileihin. mistä lie johtuu?
PoistaUskotellaan, että ne johtuu hyvistä ja tehokkaista kasvuolosuhteista. :D
Kyseessä on Fatalii Gourmet Aji Finlandia (C.baccatum Heat level 1-8) joka alkaa tuottamaan hedelmiä ihan urakalla, kuten tausta kuvastani voi huomata. Taitaa voimakkuus selvitä vasta kun maistaa. Fatalii kun antaa aika laajan heat levelin.
VastaaPoistaMut rohkeesti suu auki, chili sisään ja hampaat yhteen, niin eiköhän se ala selviimään... ...mut ei ihan vielä. Mä luulen, että noi muuttuu vielä punaisiksi ennen kuin on kypsiä.
Ihan perusbaccatum jonka voi huitaista naamariin joko sellaisenaan tai leivän päällä. Polte on miedompi kuin Aji cristalilla mutta kuten Fatalii tulisuuden arvioi; se vaihtelee kasviyksilöiden välillä melkoisesti.
PoistaOnnea ekasta podista! Siitä se lähtee vyörymään.
Aivan! Kohta niitä roudataan kottikärryillä kasvihuoneelta sisään syötäväksi!
PoistaEnsimmäinen oma chili kuuluu EHDOTTOMASTI syödä pelkilteen siementen talteen ottamisen jälkeen hitaasti ja nautiskellen.
VastaaPoistaSe hetki on kuitenkin ainutlaatuinen, eikä sitä tule ikinä tapahtumaan enää omalle kohdalle.
Nauti siitä. :)
Joo,niin siinä kävikin, tai ainakin melkein. Simenet tuli otettua talteen ja yli puolet tuli pieninä palasina nautittua.
Poista